Bob Black

Infotaula de personaBob Black

(2011) Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement(en) Robert Charles Black, Jr. Modifica el valor a Wikidata
4 gener 1951 Modifica el valor a Wikidata (73 anys)
Detroit (Michigan) Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
Ideologia políticaAnarquisme Modifica el valor a Wikidata
FormacióUniversitat de Michigan Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióescriptor, advocat, assagista Modifica el valor a Wikidata
PeríodeFilosofia del segle XX Modifica el valor a Wikidata
MovimentAnarquisme, filosofia occidental i Anarquia postesquerra Modifica el valor a Wikidata
Influències
Obra
Obres destacables

Facebook: bob.black.77736 Modifica el valor a Wikidata

Bob Black (Detroit, 4 de gener de 1951) és un advocat i anarquista nord-americà contemporani conegut principalment per les seves idees crítiques de la societat basada en el treball. Se l'associa al corrent de l'anarquia postesquerrana.[1] Va estudiar a la Universitat de Michigan i a l'escola de dret de Georgetown. A Michigan va aprofitar la «Col·lecció Labadie», un dels arxius més grans sobre l'evolució de l'anarquisme.[2] Després es va especialitzar en jurisprudència, política social a la Universitat de Califòrnia i en justícia criminal a la Universitat de l'Estat de Nova York.[2]

Fa part d'una ona de crítica de la civilització i del concepte del progrés per intel·lectuals estatunidencs on s'hi troben també Fredy Perlman i John Moore.[3] Segons la seva anàlisi el treball assalariat és la font de gairebé tota la misèria al món[4] i invoca el «dret a la mandra».[5] Hi veu una pèrdua de la llibertat, que augmenta amb cada tecnologia nova que augmenta el control i redueix l'autonomia.[4] Se l'ha criticat perquè redueix treball al sentit de «treball forçat, assalariat»: la paraula anglesa work és ambigua com que pot significar alhora treball forçat o feina així com obra creativa o artesana.[6] Va replicar que és clar que la seva critica concerneix el treball forçat, que és la situació de la gran majoria dels humans.[7]

  1. Iglesias, María «Bob Black: "Lo mejor sería una renta de subsistencia para todo ser humano"» (en castellà). Público, 18-12-2017.
  2. 2,0 2,1 «Who is Bob Black? Everything You Need to Know» (en anglès). The Famous People. [Consulta: 10 maig 2020].
  3. Marín i Silvestre, Dolors. «L'associacionisme». Tradicionari. enciclopèdia.cat. [Consulta: 9 maig 2020].
  4. 4,0 4,1 Petit, Philippe «La révolution ludique selon Black» (en francès). Marianne, 14-12-2010.
  5. Wringham, Robert. «Warum arbeiten, wenn wir doch gar nicht wollen?». A: Ich bin raus Wege aus der Arbeit, dem Konsum und der Verzweiflung (en alemany). Múnic: Heyne Verlag, 2016. ISBN 978-3-641-19589-2. 
  6. «What do we mean by work?: A response to Bob Black's "The Abolition of Work"» (en anglès). Libcom.org, 09-05-2013. [Consulta: 10 maig 2020].
  7. Black, Bob. «Afterthoughts on the Abolition of Work». A: Instead of Work (en anglès). Berkeley: LBC Books, 2015, p. 4-5. 

From Wikipedia, the free encyclopedia · View on Wikipedia

Developed by Nelliwinne